Piekeren en stress

Piekeren is eigenlijk omgekeerd fantaseren. Bij fantaseren zijn we vaak bezig met allerlei leuke dingen. Fantaseren over een reis die je wilt maken of een gezellig dagje weg. Je voelt je fijn en je krijgt er energie van. Maar bij piekeren zijn we bezig met negatieve gedachten. Je gebruikt je fantasie om je slechter te voelen. Allerlei onzekere uitkomsten en gedachten over wat er allemaal mis kan gaan, wat er kan gebeuren, dat je het toch niet kan of wat een ander zou kunnen denken.

Wanneer je aan het piekeren bent, onderzoek je steeds weer je negatieve gedachten. Je vindt geen oplossing en je zorgen verdwijnen niet. Je blijft maar doormalen en uiteindelijk kom je in een negatieve spiraal terecht. En dit veroorzaakt spanning en stress. En houdt dit lang aan dan ga je uiteindelijk ook lichamelijke klachten krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, pijnlijke nek en schouders of een druk op je borst.

Een paar tips:

Hoe voorkom je dat je zorgen te grote vormen aannemen en je verdwaalt in je negatieve gedachten? Hierbij een paar tips.

 • Schrijf eens al je gedachten op. Een minuut of tien schrijven kan je obsessieve gedachten kalmeren.
 • Als je piekert, let er dan op of je over feiten denkt. Of over aannames en interpretaties. Hoe weet je of je aannames waar zijn? En misschien interpreteren anderen de situatie wel heel anders. Klopt het eigenlijk wel wat je denkt?
 • Geef jezelf piekertijd. Zet een timer op 20 minuten en in die 20 minuten mag je vol overgave piekeren. Als de timer afgaat dan ga je bewust iets anders doen en richt je dan met je volle aandacht op deze activiteiten. Bijvoorbeeld als je het leuk vindt om te bakken, hoe ruikt de suiker, het meel, hoe voelt het deeg onder je handen, wat is de temperatuur in de keuken. Stel je open voor wat er op dat moment gebeurt.
 • En houd je van wandelen, benoem dan eens voor jezelf wat je ziet en hoort. Bijvoorbeeld ik zie een beukenboom, ik zie een modderig pad, ik zie blaadjes, ik voel de wind. Door het bewust te benoemen, is het makkelijker om in het hier-en-nu te komen en verdwijnen piekergedachten en ook de spanning in je lijf.

Blijf er niet alleen mee rondlopen

Merk je dat je vastzit in je gedachten? Dat ontspannen steeds moeilijker wordt en je steeds meer last krijgt van je negativiteit? Blijf er niet alleen mee rondlopen. Coaching kan je verder helpen. Je kan contact met mij opnemen om te bespreken wat coaching voor jou kan betekenen. Samen bekijken we waar jij last van hebt, wat je graag wilt bereiken en hoe we dit samen gaan aanpakken.

Wil je graag aan de slag?

Plan dan hieronder gemakkelijk een afspraak in voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Samen kijken we dan wat het beste bij jou past.

1) Ik wil graag de volgende afspraak maken:
Kennismakingsgesprek
Tijdens een persoonlijke kennismakingsgesprek bepalen wij samen de beste route.
€ 0,00
Individuele eenmalige coachwandeling
Tijdens deze eenmalige wandeling gaan we met jouw actuele vraag aan de slag. De natuur spiegelt en geeft inspiratie en i
€ 99,00
2) Kies een datum:
Selecteer eerst de gewenste datum (de geselecteerde datum is zwart) en kies daarna het gewenste tijdstip.
3) Kies een tijd:
  • Vrij
  • Enkele plaatsen vrij
  • Vol
  • Niet te reserveren