Ik heb last van spanning en stress
In ons leven vinden kleine of grote gebeurtenissen plaats waar je niet op gerekend hebt en waar je geen controle over hebt. Dat soort gebeurtenissen leveren stress op. Stress is op zich niet erg. Het zorgt ervoor dat we alert reageren op bepaalde situaties. Of veerkrachtig omgaan met uitdagingen. Maar als we onder hoge of langdurige spanning of stress leven dan kan ons stresssysteem uit zijn doen raken.
Stresssysteem uit balans
Bij langdurige stress raakt ons interne stresssysteem uit balans. Ons systeem heeft een gaspedaal en een remsysteem. En deze zijn normaal goed op elkaar afgestemd. Bij stress zorgt het lichaam ervoor dat je alert kan reageren, allerlei functies in je lichaam worden dan actief. Bijvoorbeeld je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich aan. Is de stresssituatie voorbij dan gaat de rem erop. Er is weer tijd voor herstel. Je lichaam komt weer tot rust.
Bij langdurige stress blijft het gaspedaal steeds ingedrukt en komt je lichaam niet meer tot rust. Werkdruk, privéproblemen, of veranderingen, het zorgt ervoor dat het gaspedaal indrukt blijft. Je bent je van dit mechanisme niet bewust. Hoe gespannener, vermoeider, overprikkelbaar je bent, hoe moeilijker het is om je toestand positief te gaan beïnvloeden. Hoe langer de situatie voortduurt hoe groter de kans is dat je overspannen raakt, of erger in een burn-out belandt.
Neem stressklachten serieus en voorkom erger
Merk je dat je last hebt van stress gerelateerde klachten zoals, vermoeidheid, een onrustige slaap, piekeren, een kort lontje, je gejaagd voelt of concentratieproblemen hebt. En je merkt dat je er zelf niet uit komt, coaching kan dan helpen. Het kan helpen om eerst weer rust te vinden en te accepteren dat je last hebt van overspannenheid, stress. Je gaat op zoek naar je stressbronnen en werken aan je herstel van je conditie. Je leert omgaan met je stressbronnen, je emoties en het piekeren.
Wil je hier eens over verder praten om te kijken of coaching jou kan helpen, maak dan vrijblijvend en gratis een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Of neem contact met mij op. Dat kan telefonisch, via whatsapp of via het contactformulier op de website.
Alvast zelf aan de slag?
Bij spanning en stress zijn ademhalingsoefeningen belangrijk. Je kan je ademhaling gebruiken om steeds weer tot rust te komen en je lichaam te ontspannen. Bij spanning en stress zit de ademhaling vaak hoog in de borstkas. Om te ontspannen is het belangrijk om de ademhaling weer laag in de buik te krijgen. Een rustige buikademhaling vermindert stress.
Hierbij een mooie ademhalingsoefening:
- Ga comfortabel rechtop zitten of staan.
- Leg je ene hand op je buik, zo rond je navel.
- En je andere hand op je borst, over je borstbeen.
- Sluit je ogen
- Adem eerst een paar keer gewoon in en uit om het natuurlijke ritme van je ademhaling te bepalen. Doe wat natuurlijk voelt, je hoeft niets te veranderen.
- Voel nu hoe je handen bewegen op je inademing en je uitademing. Voel je je borst en buik bewegen? Of alleen de bovenkant van je lichaam?
- Stel je dan voor dat er op de plek van je buik een ballon zit en dat die ballon op een inademing groter wordt en op een uitademing kleiner.
- Voel hoe de ballon bij het inademen en uitademen uitzet en inkrimpt.
- Ga hiermee door zolang je zelf wilt.
- Stop dan en neem even de tijd om te luisteren naar je lichaam, voel even goed na.
- Als je eraan toe bent, open je je ogen.
Plan dan hieronder gemakkelijk een afspraak in voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Samen kijken we dan wat het beste bij jou past.