Hoe hoog leg jij de lat?

Heb je soms ook het gevoel dat de druk van buitenaf zo groot is. Taken die je moet doen voor je werk, projecten die af moeten, veel teamoverleggen. Allerlei dingen die moeten gebeuren. 

Vaak heb je het idee dat je geen invloed hebt. De verschillende projecten moeten nu eenmaal af. Je moet bereikbaar zijn en je taken afhandelen. Het machteloze gevoel dat je er geen invloed op hebt, kan paniek opleveren of onverschilligheid. Maar vaak ga je alleen maar harder werken. Uiteindelijk heb je het gevoel dat je werk nooit af is. 

Je bent bezig om je staande te houden in je omgeving. Maar wat gebeurt er bij jou intern? Je interne criticus vertaalt dat wat er in de buitenwereld gebeurt naar verwachtingen aan jezelf. Je gaat steeds hogere eisen aan jezelf stellen. Je mag eigenlijk geen fouten maken, alles moet op tijd af zijn. Je legt de lat steeds hoger. Zo ook in je privéleven. Je huishouden moet op orde zijn, je moet sporten, vrienden onderhouden, meerdere vakanties, etc. Je moet voldoen aan de sociale druk.

Maar klopt dit wel?

Je denkt dat je de druk van buitenaf aan het managen bent, terwijl het de interne druk is waar je last van hebt. De werkelijke druk van buitenaf is vaak minder groot dan we denken. De verwachtingen die we denken dat anderen van ons hebben, zijn stiekem onze eigen gedachten over die verwachtingen. Er ontstaat een mismatch tussen onze eigen gedachten en de werkelijkheid in de buitenwereld. En deze mismatch is lastig om in je hoofd op te lossen. Piekeren helpt niet en maakt het vaak erger. 

Je blijft in een cirkeltje ronddraaien. Je blijft denken dat de buitenwereld de schuldige is, terwijl het je interne druk de boosdoener is.

Coaching helpt om te leren relativeren

Coaching helpt om de interne druk te relativeren. Het geeft inzicht in de verwachtingen die je aan jezelf stelt. Door welke bril kijk jij?  En welke druk is van de buitenwereld en welke druk is van jezelf? Door coaching kom je achter je patronen en kan je stappen zetten om je eigen aannames te testen. En dan kan je uiteindelijk je lat naar beneden trekken!  

Ervaar je veel spanning en stress doordat je de lat voor jezelf hoog legt? Lees dan ook over coaching Van spanning naar Ontspanning.

Lees meer blogs
Wie staat er bij jou aan het roer?
Ontdek mijn programma's

Omdat iedereen anders is en zich op een andere manier zich wil ontwikkelen, bied ik zowel individuele coaching als trainingen en workshops in groepsvorm aan. Daarnaast coach ik medewerkers en kan ik directies of HRM-afdelingen adviseren in de breedste zin van het woord. Ontdek via onderstaande buttons het aanbod wat bij jou aansluit.