Leren nee zeggen

Ben jij een helper? De collega op het werk waarbij altijd iedereen terecht kan? Of het familielid die altijd klaar staat voor een ander.

Misschien herken je dit?

“Ach, kan jij dit vandaag nog even voor mij uitzoeken?” Of de vraag: “Kan jij mij even helpen?” Het resultaat van deze vragen is dat je uiteindelijk bezig bent met het werk van een ander. Wat is het toch moeilijk om nee te zeggen. Je hebt geleerd om klaar te staan voor een ander, nee zeggen is niet sociaal en egoïstisch. Het gevolg is wel dat je niet genoeg aan jezelf denkt. De balans is zoek. Je ervaart constant een druk en je voelt je constant moe.

Hoe doorbreek je dit patroon? Hoe leer je alleen nog maar ja te zeggen tegen de dingen die je wel wilt. Je keuzes leert maken voor jouw prioriteiten in plaats voor de prioriteiten van een ander. Dat je echt leert voelen waar je ja of nee tegen gaat zeggen. En dat je je dan niet schuldig voelt of bezig bent met de verwachtingen van een ander.

Met coaching leer je de patronen te herkennen en ga je aan de slag met wat voor jou echt belangrijk is. Hoe komt het dat je overal ja op zegt. En hoe leer je om bewustere keuzes te gaan maken. Met als resultaat dat je meer grip krijgt en meer rust gaat ervaren.